Aandeelhouder uitkopen

Wanneer je een aandeelhouder wilt uitkopen, dan moeten beide partijen overeenstemming bereiken over de prijs, de betalingswijze en essentiële voorwaarden. Denk hierbij aan een concurrentiebeding, eventuele garanties en vrijwaringen, en de timing van de overdracht. Duidelijke afspraken over deze aspecten voorkomen zakelijke conflicten en zorgen voor een soepele afwikkeling van de uitkoop.

Wil je vrijblijvend een deskundige spreken?

Vrijblijvende telefonische afspraak inplannen?

Hoe kun je een aandeelhouder uitkopen?

Wil jij een medeaandeelhouder uitkopen? Of wil je zelf als aandeelhouder worden uitgekocht? Lees hoe je dat beste aan kunt pakken.

Conflict

De wens om een aandeelhouder uit te kopen ontstaat vaak door een sluimerend of openlijk conflict. Een verstoorde relatie bemoeilijkt echter de onderhandelingen, waardoor het lastig kan zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

aandeelhouder uitkopen

Aanbiedings­plicht

Als aandeelhouder ben je verplicht om je aandelen eerst aan de zittende aandeelhouders aan te bieden. Vaak vormen zij de enige geïnteresseerde partij, vooral wanneer het om een minderheidsbelang gaat.

Hoe sterk sta je?

Als meerderheids­aandeelhouder sta je sterker, omdat je belangrijke besluiten kunt nemen, zoals het ontslaan van een (mede)bestuurder. Daarnaast heb je controle over informatie- en geld­stromen binnen het bedrijf. Wanneer je echter een gelijk aandeel­houdersbelang hebt, kan dit leiden tot een impasse.

Een aandeelhouder uitkopen: waaruit bestaat dat?

Een aandeelhouder uitkopen bestaat altijd uit drie stappen:

Prijs

De koper en verkoper van de aandelen moeten overeenstemming bereiken over de prijs. Lukt dat niet, dan kan een Register Valuator een waarderings­rapport opstellen om de waarde van de aandelen objectief te bepalen.

Betaling

De betaling van de koopsom is minstens zo belangrijk als de prijs zelf. Kan de koper rekenen op financiering van een bank of investeerder, of zal de verkoper akkoord moeten gaan met een gespreide betaling?

Overige voorwaarden

Even belangrijk zijn de afspraken over concurrentie, het meenemen van klanten en medewerkers, het verstrekken van vrijwaringen en de afhandeling van eventuele toekomstige schadeclaims.

Wat zijn de oplossingen?

Een aandeelhouder uitkopen kan op drie verschillende manieren: procederen bij de Ondernemingskamer, de prijs vast laten stellen door een deskundige is of onder professionele begeleiding praten tot je er uit bent.

Procederen

Je kunt bij de Ondernemingskamer in Amsterdam een verzoek indienen tot uittreding als aandeelhouder. Daarbij moet je aantonen dat het niet langer redelijk is om aandeelhouder te blijven. Als de kamer het verzoek toewijst, stelt zij een waarderings­deskundige aan om de waarde van de aandelen te bepalen.

Bindend besluit

Je kunt ervoor kiezen om een onafhankelijke waarderings­deskundige, bijvoorbeeld via het NiRV, de prijs van de aandelen te laten bepalen. Hierbij spreek je af de vastgestelde prijs te accepteren, zelfs als je het niet eens bent met de uitkomst.

Mediation

Gesprekken onder deskundige begeleiding bieden de snelste, goedkoopste en meest duurzame oplossing. Tijdens de mediation worden de prijs, de betalingsregeling en de overige voorwaarden vastgesteld. Met de vaststellingsovereenkomst kun je vervolgens naar de notaris.

Bij een aandeelhouder uitkopen kan een mediator goed helpen. Lees meer over onze mediation op de betreffende pagina en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij een duurzame oplossing.

Praat met ons

Bel ons voor een kosteloos adviesgesprek. Online of bij ons op kantoor in Zeist. Discreet, professioneel en vertrouwelijk.

Vul het formulier in of bel: 085 – 06 01 217

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Bel ons op

Je kunt ons telefonisch bereiken door naar 085 – 06 01 217 te bellen.